Udruženje poslodavaca FBiH: Što prije utvrditi cijenu električne energije za privredne subjekte

FOTO: Zenicainfo.ba

Iz Udruženja poslodavaca FBiH je zatraženo da se što prije održi sastanak o temi utvrđivanja – ograničenja cijena električne energije za privredna društva u 2023. godini.

Kako je pitanje cijene električne energije od izuzetnog značaja za poslovanje privrednih subjekata u FBiH, neophodno je i hitno da do kraja tekuće godine, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, ograničite, odnosno, utvrdite cijenu električne energije za privredne subjekte za 2023. godinu“, navodi se u zahtjevu UPFBiH upućenom Federalnoj vladi.

Udruženje poslodavaca predlaže da se sastanak održi do kraja oktobra/listopada u cilju blagovremene pripreme ove odluke i njenog uvrštavanja na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade FBiH, kako bi odluka bila na snazi već od 1.1.2023. godine.

Udruženje poslodavaca insistira da se ovo pitanje riješi poučeni prošlogodišnjim negativnim iskustvom, kada su zbog nepravovremenog donošenja odluke mnoge kompanije bile prisiljene za prvih sedam dana januara platiti astronomske račune za potrošnju električne energije za tzv. rezervno snabdijevanje.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH još jednom podsjećaju da su, pored ostaloga, zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu, bh. kompanije su uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost  privrede Bosne i Hercegovine na inozemnim tržištima. Sve to je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove. (Š. B.)