ZENICA: Potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji sistema kolektora

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje ugovora o izvođenju radova na izgradnji sistema kolektora, a u okviru velikog razvojnog projekta „Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“.

Ugovor su potpisali Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i firma Mibral d.o.o. iz Sarajeva koja je izvođač radova. Prikupljanje i tretman otpadnih voda sastoji se iz dvije komponente. Prva komponenta je izgradnja sistema kanalizacionih kolektora i druga komponenta je izgradnja mehaničko-biološkog prečistača za otpadne vode.

Ovim projektom izgradnje sistema kolektora izgradit će se približno sedam kilometara kanalizacionih kolektora sa 168 revizionih okana i jednom prepumpnom stanicom. Glavni dio tog projekta čini produžetak glavnog lijevog obalnog kolektora do budućeg postrojenja u Banlozima. Bitan dio je da je početak i prva faza izgradnje ovog kanalizacionog kolektora Drivuša-Bojin vir koji će se sada graditi u onom obimu u kojem će se rekonstruisati vangradska dionica GGM-a. A ja bih istakao još jedan važan dio ovog projekta, a to je da će grad Zenica eliminisati sve odvode koji prolaze kroz kompaniju Mittal, čime će se odvojiti komunalne vode od otpadnih voda ovog industrijskog zagađivača“, kazao je Emir Pašlić, direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zenica.

Na ugovor koji je danas potpisan čekalo se punih pet godina zbog složenih procedura, a Gradska uprava Zenice odlučila se na rješavanje ovog kapitalnog problema uprkos brojnim poskupljenjima.

Zenica je prvi grad u BiH koji je ušao u „Zelene gradove“ i mi moramo rješiti svoje otpadne vode, tako isto i Mittal mora rješiti usput svoje otpadne vode.  Evo krećemo i ja se nadam da se rokovi neće probiti jer će izvođači morati žuriti radi cijena koje svaki dan rastu, a mi ćemo negdje vjerovatno na proljeće uraditi nastavak radova od Bojinog vira do Drivuše i za to naći sredstva i krenuti sa tim radom“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Izvođač radova je firma Mibral d.o.o. iz Sarajeva.

Danas smo zvanično potpisali ugovor na obostrano zadovoljstvo, sada nam preostaje da krenemo sa pripremama i obezbjedimo sve uslove za početak radova, što će zasigurno biti u najkraćem mogućem roku. A onda krenuti sa samim radovima, za koji je rok predviđen od 18 mjeseci“, dodala je Maja Bralović-Smith, predstavnica kompanije Mibral d.o.o. Sarajevo.

Razvojni projekat „Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“ još jedan je u nizu od pozitivnih projekata koje realizuje Gradska uprava Zenice. (A. S.)