Jedan od najpoznatijih reli vozača iz Hrvatske Juraj Šebalj boravio u Zenici

Šebalj sa novinarom RTV Zenica Nedžadom G.

Jedan od najpoznatijih reli vozača iz Hrvatske Juraj Šebalj boravio je u Zenici gdje se susreo sa mladim ljudima koji su kao i on veliki zaljubljenici u automobilizam. Šebalj je u našem gradu boravio u sklopu promocije jedne grupacije koja se bavi proizvodnjom i prodajom automobilskih guma. 

“Kao veliki zaljubljenik u automobilizam drago mi je što sam ovdje došao i s druge strane opet pronašao zaljubljenike u automobilizam, mi smo svi jedna velika obitelj. Nije mi drago što su klinci zbrisali iz škole i molim da im se to opravda jer cijelo vrijeme pričamo o automobilima. Super je razgovarati sa mladim ljudima da vidim gdje naš svijet ide. Ja znam kako bi trebalo izgledati u narednih 10 ili 20 godina, ali na njima ostaje i tehnika i mehanika i dizajn i sve ostalo”, kazao je Šebalj.
Iako se kao reli vozač redovno pojavljuje pred kamerama kao recenzent novih modela automobila, savjetima za vozače, kaže da mu ni jedno, ni drugo ne pada teško jer je našao balans i našao sebe u oba posla.
“To su dvije različite stvari koje sam ja onda sklopio u jednu i to mi je oduvijek bila želja raditi i drago mi je da sam uopće imao tu priliku da si mogu priuštiti da se time bavim u životu. Ja nemam osjećaj da radim, odnosno radim to od nula do 24 i mogu reći da je moj posao moj hobi, odnosno poruka je uvijek, to nema veze sa automobilizmom, znači ako radiš ono što voliš uvijek ćeš biti dobar”, dodao je Šebalj.
Prije pet dana pobijedio je na reliju u Poreču, ali kaže žalosti ga to što ga ljudi identificiraju sa malih ekrana, a ne sa staze jer je tamo srcem. Što se budućnosti automobilskog svijeta tiče ona je definitivno vezana za struju, smatra naš sagovornik jer sa dosadašnjim klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem jurimo 200 kilometara na sat u zid kada je ekologija u pitanju.
“Mi moramo biti svjesni da budući naraštaji bi trebali živjeti zdravije i valjda ćemo biti na ovoj zemljskoj kugli za 500 ili 1.000 godina. Ne znamo šta će biti, ali moramo prihvatiti činjenicu da elektrifikacija ili vodik ili nešto čistije od motora sa unutrašnjim sagorjevanjem mora doći i nadam se da će doći. O tome razmišljam pažljivo i moram biti mudar i pametan da prenesem ljudima kako ćemo se u budućnosti voziti”, zakjučio je Šebalj.
Juraj Šebalj je jedan od najpoznatijih reli vozača iz Hrvatske, ali isto tako svojim savjetima i velika podrška svim vozačima. (N.G.)