Sve izvjesniji novi val poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda

FOTO: Web

Proizvođači, trgovci i ekonomski analitičari sve su glasniji s upozorenjima da će na bh. tržištu doći do nestašice mlijeka, a samim tim i poskupljenja. Razlog tome je, navode poljoprivedni proizvođači u skupljoj hrani za stoku, nedovoljnim poticajima, sušnoj godini, ali i enormnim poskupljenjem vještačkog gnojiva.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da će zabrana izvoza mlijeka iz Srbije u kombinaciji sa višegodišnjim trendom smanjene proizvodnje sirovog mlijeka u BiH rezultirati novim valom pokupljnja ove životne namirnice.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, suprotnog je mišljenja, pa kaže da razloga za brigu nema, barem kada je u pitanju ovaj bh. entitet. Tvrdi, mlijeka ima dovoljno.

„U Federaciji BiH stanje je trenutno stabilno, i u prosjeku je na nivou zadnje tri godine. Otprilike je ista proizvodnja u prva dva kvartala kao i prethodne dvije godine, nekih 70 miliona litara mlijeka za pola godine”, kazao je Bićo.

Nedžad Bićo

Mišljenja je da bi zbog veće cijene hrane za životinje lančano moglo doći do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Jer, kako kaže, cijenu hrane ne može pokriti ni dio otkupne cijene. Kaže, da se ne može proizvoditi mlijeko koje će se prodavati za cijenu od 0,53 do 0,80 KM. To ne može pokriti troškove proizvodnje, te procjenjuje da bi najniža otkupna cijena koja može pokriti te troškove trebala biti 1,20 KM.

Rješenje vidi u povećavanju poticaja poljoprivrednicima.

„Rješenje je da se poticaji više podignu, da država zaštiti domaće proizvođače i domaću proizvodnju i ono što je najbitnije da otkupljivači, odnosno mljekare, podignu otkupnu cijenu, jer je ona sramno mala“, ističe Bićo, te naglašava da niko ne vodi brigu o tržištu i o njihovim maržama.

„Poljoprivredni proizvođač ne može učestvovati ni u jednom dijelu u formiranju cijene na tržištu, mljekare i prerađivači mešetare kada su u pitanju dizanja cijena mlijeka“, naglašava Bićo.

Mišljenja je da nedovoljna proizvodnja mlijeka u RS-u, neće utjecati na tržište u Federaciji BiH.

„Ovo što dolazi iz manjeg bh. entiteta nije pošteno što se radi. Ako oni imaju problem, ne trebaju ga prenositi na drugi dio države, gdje je dosta stabilnije. Ne prenosite problem i ne prepadajte građane“, poručuje Bićo.

Ali statistike pokazuju drugačije. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u BiH je ove godine uvezeno skoro dva puta više mlijeka i mliječnih proizvoda, a te količine će se morati nadoknaditi iz domaćih izvora, gdje se već javlja problem, jer je trend smanjene proizvodnje mlijeka evidentan. U prvih šest mjeseci ove godine je proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga je 7,7 miliona litara u FBiH, a ostatak u Republici Srpskoj. ( M. H.)