Novi kolektivni ugovori za oblasti obrazovanja

Prema potpisanim novim kolektivnim ugovorima za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja, te izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje plata za sve zaposlene u obrazovanju uvećana je za dodatnih 10%, a uvećane su i naknade za topli obrok za budžetske korisnike u ZDK sa 8 na 10,5 KM, te naknade za prevoz na 250 KM, potvrdio nam je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja ZDK.

“Sindikati obrazovanja na prostoru ovog kantona izražavaju svoje zadovoljstvo kvalitetom socijalnog dijaloga sa Vladom ZDK, zahvaljujući čemu smo u ovom mandatu već dva puta potpisali kolektivne ugovore koji se poštuju“, naglašava predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja ZDK, napominjući da će tek potpisani kolektivni ugovori važiti u naredne dvije godine.

Ovo je kruna dobre saradnje između kantonalne Vlade i sindikata u oblasti obrazovanja na terotoriji ZDK“, ističe i Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK, dodajući da i činjenica da prosvjetni radnici u ovom kantonu imaju najveće plate od svojih kolega u BiH, pokazuje da su prosvjetni radnici izuzetno cijenjeni od strane Vlade kantona.

Stoga očekujemo da i u narednom periodu zajednički nastavimo saradnju na poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja radnika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, jer prostora za to ima još uvijek“, napominje predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK. (V. J.)