Crna Gora domaćin naučno-stručne konferencije „Održavanje 2022“

FOTO: Zenicainfo.ba

Naučno-stručna konferencija „Održavanje 2022“, bit će održana u Crnoj Gori, od 12. do 16. septembra ove godine, najavljeno je to danas na konferenciji za medije održanoj na Mašinskom fakultetu UNZE. Već sedmi put je, kako Mašinski fakultet organizira jedan ovakav događaj, koji je od velikog značaja za akademski i privredni sektor.

Naučno-stručna konferencija „Održavanje 2022“ ove godine će biti organizirana u saradnji sa pet partnerskih univerziteta iz Crne Gore, Turske, Slovenije, Srbije i Hrvatske, s ciljem okupljanja stručnjaka koji se bave održavanjem sredstava za rad, uređaja i sistema iz različitih aspekata i njihovog strukovnog organizovanja, te razmjene iskustava iz praktičnih i teorijskih aktivnosti održavanja.

Dekan Mašinskog fakulteta UNZE prof.dr. Ibrahim Plančić, naglašava da fakultet na čijem je čelu, već tradicionalno obezbijeđuje međunarodne naučne skupove iz različitih naučnih oblasti i na taj način obezbijeđuje javnu prezentaciju velikog broja naučnih radova.

„Do sada smo sa našim partnerima organizirali 21 međunarodnu konferenciju u oblasti trendova razvoja mašinskih konstrukcija i tehnologija, 12 naučno-stručnih sklupova sa međunarodnim učešćem u oblasti upravljanja kvaliteta, 8 konferencija o zaštiti životne sredine, te brojne seminare i prezentacije “, istakao je dekan Plančić, te pozvao sve koji su u mogućnosti da uzmu učešće u konferencijskim aktivnostima.

Ibrahim Plančić

U sklopu konferencije “Održavanje” bit će održan i okrugli sto na temu potencijala za dualne studije u održavanju i jaču saradnju sa privredom. Istaknuto je i da će biti promovisan i ovogodišnji Zbornik radova konferencije, koji sadrži 64 rada, 149 autora iz 10 zemalja. Svoje naučne radove je na dosadašnjim konferencijama predstavljao i dekan Pomorskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof.dr. Špiro Ivošević koji je ove godine u ulozi suorganizatora konferencije „Održavanje 2022“ koja će se održati u Budvi, Kotoru i Tivtu.

Imajući uz vidu da mi u Crnoj Gori imamo jedan projekat koji radimo u smislu uvođenja dualnog obrazovanja, a imajući u vidu da BiH na ovome polju ima više iskustva, treba na određeni način testirati ono što smo mi radili na bh. iskustvu“, istakao je Ivošević.

Špiro Ivošević

Predsjednik Naučnog odbora konferencije prof.dr. Darko Petković, ističe da će konferencija donijeti određene benefite ne samo za Mašinski fakultet, nego i kompletnu državu. Očekuju konkretizaciju i potencijalne projekte na evropskom nivou u saradnji sa uglednim Inženjerskim turskim fakultetom Harran, a koji se odnose na biogenetički materijal koji se može printati, što bi bio pomak ne samo za BiH nego i cijeli region.

Treba spomenuti da je na dosadašnjih šest održanih konferencija Održavanje prezentovano više od 250 naučnih i stručnih radova od strane više od 500 autora, koji će uveliko doprinijeti oblasti obrazovanja i privrede. (M. H.)