Šta je potrebno košarkašima BiH za plasman u narednu rundu

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je u sjajnoj utakmici pobijedila selekciju Slovenije rezultatom 97:93 u okviru 3. kola Eurobasketa.

Izabranici selektora Adisa Bećiragića su tako došli na korak od plasmana u narednu rundu. “Zmajevi” su trenutno na omjeru od dvije pobjede i jednog poraza, kakav imaju i Slovenija i Francuska, dok je vodeća u grupi B reprezentacija Njemačke sa tri pobjede. Litvanija i Mađarska su bez pobjeda u prve tri utakmice.

Našu selekciju do kraja prve runde takmičenja očekuju još dueli protiv Francuske i Litvanije. Sigurno je da će se Francuzi sutra željeti revanširati “Zmajevima” zbog poraza u Skenderiji u okviru kvalifikacija za SP (96:90), no Nurkić, Musa i društvo spremni očekuju novi duel sa jednim od favorita Evropskog prvenstva.

Postavlja se pitanje šta nam još treba za prolazak u narednu rundu. U osminu finala idu četiri najbolje ekipe iz grupe, a za siguran prolaz potrebna nam još jedna pobjeda, jer bi tada bili nedostižni za selekcije ispod nas.

Litvanija u utorak igra sa Mađarskom, gdje su favoriti i gdje bi trebali pobijediti, pa je i nama bitniji duel sa Litvancima nego li sa Francuzima, jer se gleda i međusobni omjer. “Zmajevi” imaju luksuz poraza od Francuske, ali bi onda morali pobijediti Litvaniju.

Mnogo je kalkulacija, ali Bećiragićevi izabranici su već pokazali da su najbolji onda kada ih svi podcijene, kada im unaprijed upišu poraz. Jučer su savladali evropske prvake, a ukoliko Nurkić, Musa, Roberson, Halilović i društvo budu na nivou, nema nepobjedive ekipe.

Podsjetimo, sutra je duel sa Francuskom od 14:30 sati, a dan kasnije u istom terminu “Zmajevi” igraju protiv Litvanije.