X. likovna kolonija „Stara Bosna“

Galerija Preporod Zenica povodom obilježavanja Povelje Kulina bana, Dana Zeničko- dobojskog kantona kao i Dana bosanske pismenosti narednih nekoliko dana organizuje niz aktivnosti. Prva aktivnost bit će održana sutra, a riječ je o desetoj likovnoj koloniji.

Galerija „Preporod“ Zenica ovog vikenda organizuje desetu likovnu koloniju „Stara Bosna“, koja je ove godine jubilarna i internacionalna i posvećena obilježavanju Dana Zeničko- dobojskog kantona i koja se, kao i svake godine organizuje u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana. Cilj organizovanja likovne kolonije je da umjetnici na svoj način prikažu hiljadugodišnju istoriju Bosne i Hercegovine, a najvažnije je da se svake godine uključe i mlade osobe, koje će zajedno sa umjetnicima slikati, učiti o slikarstvu i prikazati na svoj način domovinu. Ove godine učestvuje 17 umjetnika iz Zenice, Travnika, Konjica, Breze, Mostara i Dubrovnika. Slikari će različitim tehnikama prikazati svoju inspiraciju i viđenja istorije Bosne i Hercegovine, te prelijepe motive Vranduka. Tehnike kojima će umjetnici raditi su akril na platnu, akvarel i slikanje na staklu. Nakon završetka likovne kolonije slike ostaju u fundusu Galerije „Preporod“ Zenica i u toku godine će biti prikazane u gradovima odakle su umjetnici učesnici likovne kolonije.

U ponedjeljak, nakon svečane sjednice u foajeu zgrade Kantona bit će postavljena izložba „ Bosna u vrijeme Kulina bana“ autora Admira Hadrovića koju Preporod organizuje u saradnji sa Arhivom Federacije BiH. Izložba će biti otvorena i za javnost u Sinagogi. Tribinom na istu temu Preporod Zenica će završiti obilježavanje Povelje Kulina bana, Dana Zeničko- dobojskog kantona kao i Dana bosanske pismenosti. (B. D.)