Povećanje budžeta za borce

FOTO: Zenicainfo.ba

Rebalansom kantonalnog budžeta i povećanjem sredstava budžet za boračku populaciju iznosi 16, 4 miliona KM što je više za 1,1 milion i predstavlja najveći iznos od osnivanja ministarstva. Prema riječima Fahrudina Čolakovića, resornog kantonalnog ministra sredstva će biti opredijeljena za povećanje transfera za liječenje, kao i za banjsko-klimatsku rehabilitaciju te za egzistencijalne naknade.

Izmjenama Zakona uvode se novi korisnici, a to su supružnici umrlih demobilisanih boraca te će i oni biti uključeni u budžet. Korisnici egzistencijalnih naknada do sada su za svaki mjesec učešća u ratu dobijali 4KM i to je oko 180 KM. Naravno da je riječ o malim sredstvima i idemo u pravcu da se ona povećaju. Već su sredstava obezbijeđena da povećanje bude na 5 KM i očekujemo da će to povećanje stupiti na snagu odmah nakon što se reguliše Zakonom, a vjerujem da će to biti u narednih mjesec i po dana“, dodao je Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK.

Od 2015. godine Vlada Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ministarstvom za boračku populaciju provodi projekat zapošljavanja boračke populacije te je od tada otvoreno nekoliko firmi koje su i danas aktivne.

Zavisno od potreba mi svake godine opredijelimo novčana sredstva za ove namjene. Ove godine nastavili smo zapošljavanje ne samo u okviru ovog ministarstva nego zajedničkim projektom kojeg radimo sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Riječ je o zapošljavanju samo djece šehida i poginulih boraca, a ostale kategorije zapošljavaju se putem projekata koje realizuje ovo ministarstvo. U ovoj godini za zapošljavanje i samozapošljavanje Ministarstvo je izdvojilo 100 hiljada KM dok je istim iznosom projekat podržao i Federalni zavod za zapošljavanje. Kompletna procedura zapošljavanja ide putem Službe za zapošljavanje ZDK koji će projekat implementirati putem svojih službi širom kantona.” (B. D.)