Saopćenje za javnost: Zakletva mlađih inspektora

Dana 18.07.2022. godine, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić, zajedno sa policijskim komesarom Rusmirom Šišićem, prisustvovao je svečanosti upriličenoj u povodu polaganja zakletve i stupanja na dužnost 15 policijskih službenika u činu „mlađi inspektor“ koji su primljeni u radni odnos po osnovu javnog oglasa za prijem novih policijskih službenika raspisanog u oktobru 2020. godine.

Ministar Pekić je, u svom obraćanju prisutnima, nakon čestitke upućene novim policijskim službenicima, istaknuo: „Ovaj današnji događaj predstavlja nastavak naših dosadašnjih napora da, stalnim kadrovskim jačanjem i materijalno-tehničkim opremanjem policijskog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, damo svoj puni doprinos poboljšanju bezbjednosne situacije, da građanima i drugim subjektima na području našeg kantona pružimo punu garanciju da će oni, njihova imovina i sve druge vrijednosti koje naše društvo njeguje biti maksimalno zaštićeni. Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, popunjavajući policijski sastav mladim, obrazovanim i perspektivnim kadrom, osim što, beskompromisno istrajavajući u borbi za vladavinu prava, u značajnoj mjeri povećava stepen sigurnosti građana i njihove imovine, daje i svoj konkretan doprinos borbi protiv odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Ministar je obećao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na ovome neće stati zato što je, kako je rekao, kadrovsko popunjavanje i materijalno-tehničko opremanje našeg ministarstva naša stalna obaveza i izrazio čvrsto uvjerenje da će kontinuitet onoga što je na ovom planu, do sada urađeno biti nastavljen i u budućnosti, uz svesrdno zalaganje prvih ljudi Ministarstva i Uprave policije i uz pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja je do sada imala puno razmijevanje za sve potrebe ovog ministarstva.

Dobrodošlicu novim policijskim službenicima izrazio je i policijski komesar Rusmir Šišić koji je, ovom prilikom, izrazio nadu da će njihov radni angažman u velikoj mjeri doprinijeti povećeanju stepena lične i imovinske siguirnosti građana Zeničko-dobojskog kantona, čime će dokazarti da građani u njima, u svakoj situaciji, mogu imati siguran oslonac.

Pored 15 policijskih službenika koji su položili zakletvu i stupili na dužnost u činu „mlađi inspektor“, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, realizujući obaveze iz javnog oglasa za prijem novih policijskih službenika, raspisanog u oktobru 2020. godine, primilo još 110 policijskih službenika u činu „policajac“ koji će uskoro, po okončanju posljednje faze policijske obuke, stupiti na dužnost i pridružiti se svojim starijim kolegama u izvršavanju teških, odgovornih, ponekad opasnih, ali časnih policijskih zadataka.

Odsjek za odnose s javnošću – Kabinet ministra