Sanacija vrelovodne mreže

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon stavljanja u funkciju modernih kotlova za proizvodnju toplotne pare koja se koristi za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora u Gradu Zenici, sada treba vrelovodnu mrežu dovesti u optimalno stanje da može kvalitetno i sigurno tu toplotnu paru distribuirati do krajnjih korisnika. Nakon što je Javno preduzeće uložilo milion maraka u sanaciju mreže na Kamberovića polju, u toku su radovi na izgradnji vrelovodne mreže od Željezare do spoja sa mrežom na GGM-u. I ove radove finansira Javno preduzeće Grijanje vlastitim sredstvima.

Radove koji su u toku danas je obišao i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Kada sam došao naslijedio sam maksimalne dugove ovog grada i infrastrukturu svu uništenu. Evo i vrelovod je iz 1973. godine, ogromni su gubici dnevni. Prošle godine smo radili na Kamberovića polju oko milion maraka je Grijanje izdvojilo vlastitih sredstava i sada su izdvojili milion da spojimo ono što je prije sedam godina kroz GGM napravljeno. Napravili smo najmoderniju kotlovnicu, pozivam građane da se priključe, da se vrate na grijanje jer građani Zenice moraju znati da imaju najjeftinije grijanje u državi i imat će najjeftinije jer će narednih sedam godina cijena biti ista kao što je bila prije pet godina. Vidjeli ste da su ove godine energenti poskupili 100 posto, plin poskupljuje, s tim građani Zenice neće imati nikakav problem, imat ćemo najjeftinije grijanje u državi i ponavljam narednih sedam godina neovisno koliko išli energenti, koliko rasle cijene, građani Zenice će imati isti cijenu grijanja“, kazao je Fuad Kasumović.

Po riječima našeg sagovornika i ostatak mreže u gradu treba sanirati, ali za te poslove je potrebno oko 50 miliona eura. Razgovori sa EBRD-om su u toku da grijanje dobije kredit i grant sredstva da se sanira cijela vrelovodna mreža što će obezbjediti kvalitetnu, ali i sigurnu distribuciju toplotne energije. (N. G.)