Otvorena izložba “Ćilimi sjećanja”

Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Mrežom mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Memorijalnim centrom Potočari, a u povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, postavlila je izložbu “Ćilimi sjećanja” koja je uobličena u instalaciju pod nazivom “Gradim kuću sjećanja” autora Ismeta Lisice i koautora: Naide Lisice, Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića.

Ćilim sjećanja je ćilim načinjen od panoa od kojih svaki predstavlja sjećanje na žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine.

Gradim kuću sjećanja”, odnosno “Ćilimi sjećanja” jedna je od stalnih postavki koja će biti u Memorijalnom centru, nakon što su majke, supruge iz Udruženja Bosfam iz Tuzle doniralne, odnosno poklonile Memorijalnom centru kao njihov doprinos kulturi sjećanja, kao njihov doprinos da se ne zaboravi ni jedna žrtva genocida u Srebrenici. Mi često čujemo onaj broj 8.372, međutim ovo je jedna od izložbi koja daje imena i prezimena onih koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici“, istakla je u razgovoru za Zenicainfo.ba Almasa Salihović, PR Memorijalnog centra Potočari.

Projekat je osmislila Bosanska familija, organizacija koja okuplja žene raseljene tokom sukoba. Mnoge članice izgubile su svoje najdraže u genocidu. A Galerija “Preporod” Zenica je zajedno u saradnji sa ovim Udruženjem, odlučila pokloniti ovu izložbu Memorijalnom centru Potočari.

“Bit će poklonjena Memorijalnom centru Potočari kako bi izložba bila mobilna i kako bi se mogla prikazati u drugim gradovima. Ona je vrlo tužna, ali mislim da je značajno zato što Srebrenica nije samo juli, Srebrenica je ustvari cijela godina gdje trebamo se sjećati i odavati počast našim poginulim. I ono što je značajno da je ova izložba ušla u zvaničan program obilježavanja 27 godina genocida u Srebrenici“, kazala je Amna Sofić, predsjednica Galerije “Preporod”.

Izložba ostaje otvorena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica do 12. jula 2022. godine. (A. S.)