Čerkez: Bilježimo blagi rast broja zaraženih koronom, spremni smo i za majmunske boginje

Foto: Fokus.ba

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na aktuelnu epidemiološku situaciju kada je riječ o koronavirusu, ali i o pojavi virusa majmunskih boginja u svijetu.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na početku obraćanja medijima pojasnio je kako je u BiH zabilježen blagi rast broja slučajeva zaraze koronom.

Registrovan je blagi porast slučajeva i on reflektira situaciju u Evropi gdje se od šestog mjeseca registrira rast. To je pokrenuto pojavom podvrste omikron varijante koronavirusa. Karakteristika je da pokazuju imunološki odmak od postojeće zaštite ili prirodne prebolovane bolesti. Slučajevi se javljaju i kod osoba koje su imale zarazu varijantom BA1 omikron“, rekao je Musa.

Također, naglašeno je kako će službe i u narednom periodu nastaviti pratiti stanje na terenu.

Nastavljamo s nadzorom i u narednom periodu. On je široko postavljen u preko 18 laboratorija koje nas redovito obavještavaju. Važan dio odgovora na krizu je i vakcinacija. Potpuno je vakcinisano 30 posto stanovnika. Trećom dozom vakcinisano je sedam posto, a od maja 2022. godine na osnovu preporuka počela je i revakcinacija s četvrtom dozom i nju je primilo oko 50 građana“, ističe Musa.

Nakon toga, javnosti se obratio i Goran Čerkez te je poručio kako su kliničke slike kod građana koji imaju registrovan koronavirus blaže.

Epidemiološka situacija pokazuje blagi porast. Zemlje EU bilježe rast oko 40 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. Ono što je evidentno, jeste brzo širenje, ali kliničke slike su blaže i u skladu s tim odlučili smo da mjere koje postoje budu produžene za narednih 60 dana s tim da ćemo nastaviti pratiti situaciju. Te mjere su usklađene i s mjerama unutar Evropske unije. Ne treba širiti paniku, pretpostavljamo da se nećemo vraćati u doba s početka virusa. Znamo kako se širi, terapijski djeluje na njega i jedino što možemo preporučiti jeste četvrta doza vakcine za imunokompromitirane osobe“, poručio je Čerkez.

Osim koronavirusa, Čerkez se osvrnuo i na priču o pojavi majmunskih boginja u svijetu.

Osvrnuli smo se i na pitanje majmunskih boginja. Moram reći da za sada nemamo niti jedan slučaj u BiH. Pojavljuju se informacije o spremnosti sistema, od prvog slučaja u Evropi mi smo krenuli u aktivnosti da budemo spremni. Odmah smo detektovali da možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu, a dogovorili smo i nabavku testova sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Spremnost zdravstvenog sistema za odgovor na majmunske boginje je uspostavljen“, ističe Čerkez.

Na kraju, osvrnuo se i na uništavanje vakcina kojima je istekao rok trajanja te je pojasnio kako je to proces koji čeka sve države.

Nemojmo dizati afere i paniku tamo gdje je nema. Cijela Evropa uništava vakcine. Svi su ih nabavili, a pojedine su naručile četiri doze po glavi stanovnika. Te zemlje pokušavaju pregovarati s farmaceutima da se ne isporuče te vakcine. Naši stanovnici imaju na raspolaganju vakcine. Pfizer je produžio rok trajanja vakcine na 12 mjeseci i to nam daje dodatnu sigurnost“, zaključio je Goran Čerkez.

Klix.ba