Pripreme za Svjetsko prvenstvo u TK “Kwon” Zenica

Od 28. do 31. jula u Sofiji, glavnom gradu Bugarske održaće se Svjetsko kadetsko i juniorsko prvenstvo u taekwondou. Na ovom takmičenju nastupiće i najbolji mladi bh. borci. Mjesto u kadetskoj reprezentaciji BiH izborio je i 14-godišnji Zeničanin Tin Jurešić, član taekwondo kluba „Kwon“ – Zenica, koji će nastupiti u kategoriji -57 kg.

Uslov za učešće na Svjetskom prvenstvu jeste da je takmičar član reprezentacije BiH. A da bi bio član reprezentacije, odnosno da uđe u reprezentaciju jeste da osvoji Državno prvenstvo i da još mora osvojiti ili Federalno ili Kup. Naš takmičar je osvojio sva tri prvenstva. Morali smo izaći vani da imamo i jedan G2 turnir, to je visokorangirani turnir. Trenutno imamo intezivne pripreme u klubu. Nadamo se dobrom rezultatu odnosno borbama i najvažnije je da ne bude povreda. Nadam se da ćemo do odlaska skupiti potrebna finansijska sredstva za odlazak u Sofiju“, optimista je Saudin Kulačić, trener taekwondo kluba “Kwon” iz Zenice.

Od takmičenja u ovoj godini posebno bih izdvojio Državno prvenstvo, koje je najviše uticalo da se plasiram na Svjetsko prvenstvo. Tu sam imao tri pobjede od čega je jedna bila nokaut. Tu su bila još dva bodovna turnira koja su isto uticala na plasman – Federalno i Kup. Učestvovao sam i u Zagrebu na turniru „Croacia open“. Marljivo treniram dva puta dnevno sa svojim trenerom i nadam se dobrom plasmanu na Svjetskom prvenstvu“, izjavio je za Zenicainfo.ba državni prvak u kadetskoj konkurenciji -57 kg. Tin Jurešić.

Za odlazak Tina Jurešića i njegovo trenera Saudina Kulačića na Svjetsko kadetsko i juniorsko prvenstvo u taekwondou u Sofiji klub mora obezbijediti 2000 KM. Iako se radi o skromnim sredstvima potreban iznos još uvijek nije osiguran, čime je doveden u pitanje  i nastup u Sofiji. (M. P.)