ZENICA: Održan koncert Cvijet sjećanja

FOTO: Zenicainfo.ba

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u organizaciji Gradskog hora „Kasiopeja“ održan je koncert Cvijet sjećanja.

Na koncertu su učestvovali Gradski orkestar „Muzičari grada“, Harmonikaši ansambl „Anantango“, te solisti Melisa Šunjić, violina, Goran Jurić, gitara i vokalisti Hanah Žerić, Ahmed Juhić i Enisa Begagić pod dirigentskom palicom profesorice Aldine Aganović.

Neposredan povod ne treba, kad kažem izvodimo „Srebrenički inferno“ ja mislim da je to sasvim dovoljno. Mi imamo ovako jednu, po meni, ružnu naviku sjetimo se i držimo koncerte uvijek na godišnjicu i to je to. Gradski hor „Kasiopeja“ ne radi tako, mi smo prije nekoliko godina u sedam gradova Bosne i Hercegovine održali koncert sa glavnom temom „Srebrenički inferno““, istakla je Branka Mehmedović, predsjednica Gradskog hora „Kasiopeja“.

Branka Mehmedović

Ovakve manifestacije njeguju kulturu sjećanja.

Jako je važno da se upravo ovakvi projekti, kao što je „Srebrenički inferno“, promovišu, ja bih tako rekao, u gradu Zenica i šire radi te svijesti nas, ljudi u vezi tog genocida u Srebrenici što se desio i da ta priča zapravo nikad ne bi trebala prestati da se priča, pogotovo na ovaj način, to jeste muzikom“,  naveo je Ahmed Juhić, profesor pjevanja.

Ahmed Juhić

Koncert Cvijet sjećanja je ujedno i sjećanje na sve žrtve koje su nastradale u proteklom ratu. (A. S.)