ZENICA: Otvorena izložba Rock dreams

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zenici je sinoć otvorena premijerna izložba djela velikih formata iz ciklusa Rock art kompozcija autora Hilme Kahrića – Hilsa, Milenka Šećerovića i Dragoljuba Marića.

Rock art je uvijek prisutan u umjetičkom staralaštvu trojice autora koji su sinoćnjom izložbom u Zenicu vratili duh zlatnih 60-tih i 70-godina.

A Zenica je poseban grad što se tiče rock muzike, to možda ove mlađe generacije ne znaju. Međutim, mi koji smo po psihologiji u tome, ne samo što se tiče muzike nego kompletnog shvatanja života ovdje kroz taj likovni izraz težimo da prikažemo te rock legende“, izjavio je u razgovoru za Zenicainfo.ba Milenko Šećerović, jedan od autora izložbe Rock dreams.

U postavci izložbe Rock dreams je više od 20 djela stvaranih uljem na platnu i kombiniranim slikarskim tehnikama. Ova izložba je svojevrstan dokument jednog vremena.

To je bio fantastičan novi zvuk, novi ritam, tako generacijski. Dakle, prvo je išlo klasične ploče, pa smo uživo pratili te svirke lokalnih izvođača da bismo sad sve zaokružili ovim videom. Nekad nismo poznavali, nismo čak ni razumjeli tekst ali je bilo fantastično živjeti za tu muziku“, kazao je Dragoljub Marić, autor izložbe.

Sinoćnju izložbu rock portreta otvorio je ugledni zenički analitičar Sead Pašić. Rock muzika je jedan specifičan vid kulture, ne samo u muzičkom smislu nego i u kompletnom shvatanju života. Osnovni moto rock muzike jeste da svi budemo kao jedno, a to je i sinoćnjom izložbom i postignuto. (A. S.)