Medica Zenica: Još jedan uspješno sproveden projekat

Petodnevno druženje i razmjena iskustava nakon sprovedenog projekta Pristup osjetljiv na stres i traumu u zdravstvenim ustanovama u organizaciji Medice iz Zenice i Kosova održano je u našem gradu.

Riječ je o projektu koji je trajao osam godina i implementiran je bio u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, a u njemu je učestvovalo više od 150 zdravstvenih radnika koji su prisustvovali edukacijama u cilju boljeg razumijevanja osjetljivog pristupa na stres i traumu.

“Nažalost, naši podaci su poražavajući. U posljednje tri godine najčešće korisnice usluga Medice Zenica i sigurne kuće su maloljetnice koje su izložene različitim oblicima nasilja kako unutar svoje porodice tako i zajednice i ono što želim još jednom naglasiti da je obaveza svih institucija od školstva, socijalnih ustanova, zdravstva do nevladinog sektora da čuje te djevojčice, da im se vjeruje i da na vrijeme pokrenemo adekvatne mjere i intervencije. Ako jedna karika zakaže onda smo izgubili ili doprinijeli da ta djevojčica kada postane odrasla osoba ponovo živi sa svojom traumom i traumatskim posljedicama”, kazala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

Ono što je važno jeste činjenica da je tokom implementacije projekta više od 20 zdravstvenih radnika dobilo certifikat da mogu prenositi stečeno znanje ostalim kolegama i kolegicama s ciljem jačanja vlastitih kapaciteta unutar zdravstvenih ustanova. Petodnevno druženje sa kolegama iz Kosova koji ovaj projekat provode od 2018. godine i to u Đakovu i Prizrenu je prilika da se razmjene iskustva. Medica Zenica nastavit će sa provedbom ovog projekta i u budućnosti. (B.D.)