Ukinuta Covid ograničenja za ulazak stranaca u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se ukidaju ranije donesene Covid restriktivne mjere za ulazak u BiH.

Odluka je donesena na osnovu podataka nadležnih zdravstvenih institucija o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH već duži period, te zbog činjenice da je većina zemalja regiona i svijeta ukinula sve mjere stranim državljanima za ulazak u njihove zemlje.

Na ovaj način prestaje da važi ranija odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu i njene izmjene objavljene u “Službenom glasniku BiH”.

Na sjednici je donesena i Odluka o prestanku važenja Odluke o ograničenju kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini, donijeta radi zaštite zdravlja građana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u martu 2020. godine proglasila pandemiju prouzrokovanu koronavirusom.

Donošenjem ove odluke prestaju se primjenjivati mjere kojim se zabranjuju  kretanje i boravak stranaca izvan centara u koje su smješteni, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: akta.ba