Održana press konferencija Centra civilnih inicijativa

Centri civilnih inicijativa danas su u Zenici organizovali press konferenciju tokom koje su skrenuli pažnju na nedostatak parlamentarog nadzora od strane Skupštine ZDK nad nalazima revizorskih izvještaja.

“Naime, Ured za reviziju institucija Federacije BiH do 07. septembra prošle godine objavio je izvještaje o finansijskoj reviziji za 2020. godinu i to: Zeničko-dobojskog kantona, zatim Kantonalnog ministarstva za privredu, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja, a Kolegijum Skupštine ZDK ni nakon osam mjeseci od njihove objave nije ih stavio na dnevni red sjednice kantonalne Skupštine, čime bi se zastupnicima omogućilo da o tome raspravljaju i dogovore dalje praćenje revizorskih preporuka”, pojašnjava Mahir Poljić, projekt koordinator Centra civilnih inicijativa, dodajući da je time spriječen neophodni paralamentarni nadzor nad nalazima revizije u ZDK.

“Problem je još veći što su ovi izvještaji revizora zabrinjavajući, jer je u njima identifikovano neodgovorno ponašanje, kao što su milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana, te zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno propisima i do 7.710 KM”, navodi Mahir Poljić, projekt koordinator CCI.

CCI smatra da sve ovo zaslužuje uključivanje i reakciju Skupštine ZDK, te poziva njene zastupnike da iskoriste svoja prava i da na narednoj sjednici kantonalne Skupštine, zakazanoj za za 30. maj pokrenu inicijativu za stavljanje pomenutih revizorskih izvještaja na dnevni red skupštinskog zasijedanja. (V.J.)