ZENICA: Obilježen Dan šehida

FOTO: Zenicainfo.ba

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Jutros su imami gradskih džemata na spomen-obilježju “Kameni spavač” proučili odlomke iz Kur'ana, a brojne delegacije su položile cvijeće, nakon toga program je nastavljen na mezaristanu Prašnice gdje su imami iz Zenice i Jajca proučili Jasini-šerif i dovu.

Po završetku vjerskog dijela, glavni imam MIZ Zenica Jakub efendija Salkica upriličio je prijem za porodice šehida u prostorijama Medžlisa. Prije podne namaza, tradicionalno proučena je hatma dova za sve šehide.

Prije svega porodicama šehida i svim građanima Zenice Bajram šerif mubarek olsun. Emocije su takve kakve jesu. Porodice šehida danas su u svojim kućama, tuguju, roditelji posebno, naravno i naša djeca. Nismo nikada bili zadovoljni svojim statusom u Bosni Hercegovini, i nebrigom oko porodica, djece. Ne može jedna organizacija pomoći dati koliko tim ljudim pomoći treba, strašne su bolesti, ali evo danas je druga tema, danas smo tu da obilježimo Dan šehida, da dostojanstveno odamo počast žrtvi naših pripadnika, naših ljiljana, heroja Bosne i Hercegovine“, kazala je Nihada Huseinagić, predsjednica Udruženja porodica šehida grada Zenica.

Tridesetak godina kasnije porodice šehida i dalje nisu zadovoljne odnosom prema ovoj populaciji.

Nemamo mi snagu, mi smo svi istrajali kroz odgoj djece, sam grad Zenica ima 1.102 djece šehida, to je trebalo odgojiti, nahraniti, ali nećete nigdje čuti da je to uspješna generacija djece da su oni visokoobrazovani da su to fini momci i djevojke, neće im niko ime spomenuti, imaju averziju prema toj djeci, a naša su djeca ponosna djeca svojih očeva iza kojih su ostali i ponosno stoje u Bosni i Hercegovini, ali vjerujem da će mnogi od njih otići“, zaključila je Huseinagić.

Obilježavanju Dana šehida već nekoliko godina prisustvuje delegacija MIZ Jajce, kao i brojni građani. Razlog je taj što je tokom rata dosta izbjeglica iz Jajca našlo utočište u Zenici, a 87 šehida se nalazi na mezarju na Prašnicama.

Danas smo organizovano došli u Zenicu autobusom, ali ima dosta sugrađana koji su iz Jajca u Zenicu stigli vlastitim automobilima i tako se iz godine u godinu ponavlja i mi ćemo ako Bog da nastojati kao Medžlis i kao inistitucija da i dalje organizovano dolazimo i posjećujemo mezare naših šehida i na taj način prenosimo na buduće generacije da se nikada ne zaboravi ono što se desilo u protekoj agresiji“, kazao je Emin ef. Duranović, imam u džematu Divičani, MIZ Jajce.

Nakon vjerskog programa, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica nastavljeno je druženje sa porodicama šehida. Prijem je organizovao glavni imam Jakub efendija Salkica.

Kao i svake godine Medžlis Islamske zajednice Zenica je u okviru protokola Dana Šehida organizovao niz aktivnosti. Jutros smo posjetili spomen-obilježje “Kameni spavač” gdje smo se sjetili najboljih naših sinova, nakon toga smo zajedno sa braćom i sestrama iz Jaca posjetili mezarisatan Prašnice gdje smo proučili Jasini-šerif i dovu, a onda smo upriličili prijem za porodice šehida. Svi mi moramo dati maksimum od sebe i biti podrška tim našim porodicama, posebno njihovoj djeci, kako Islamska zajednice tako i sve strukture u društvu“, zaključio je Jakub efendija Salkica. (N. Glibo)

FOTO: Zenicainfo.ba