Grupa bivših brigadira obilježila 75. godišnjicu izgradnje pruge Šamac – Sarajevo

Grupa bivših brigadira obilježila je danas 75-godišnjicu izgradnje pruge Šamac – Sarajevo.

Izgradnja ove pruge trajala je od 1. aprila do 15. novembra 1947. godine. Ukupna dužina pruge iznosi 239 km, a u njenoj izgradnji učestvovalo je 211.370 omladinaca i omladinki raspoređenih u 887 radnih brigada. Godišnjica je obilježena na grobu Jelene Radmilović u Jelini koja je poginula tokom izgradnje pruge.
„Drago mi je što smo ponovo počeli obilježavati ovaj dan nakon kratkotrajnog zastoja zbog pandemije. Ovo su moji prijatelji i drugovi s akojima s aproveo najlješđe dane svog života učesvujući na radnim akcijama  širom Jugoslavije“, kazao je Zoran Ljubić rodom iz Čajdraša, ali sa trenutnom adresom u Zagrebu.
„Učestvovao sam na 25 radnih akcija, 25 sam bio udarnik, pet puta dvostruki udarnik, više puta komandant, poznati traser. Sa nama je većina brigada bila najbolja. U to vrijeme omladinu nije uopće trebalo animirati“, kaže brigadir Sulejman Arzić.
Ovaj dan je obilježen polaganjem cvijeća na grob Jelene Radmilović, te evociranjem uspomena na dane kada su bili članovi omladinskih radnih akcija. (N.G.)