ZENICA: Kodeks ponašanja za organizacije civilnog društva

FOTO: Zenicainfo.ba

Koalicija „Positive Tolerance“, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva priredila je danas u Zenici prezentaciju i potpisivanje „Kodeksa ponašanja za organizacije civilnog društva u BiH“.

Izjavu o prihvatanju Kodeksa ponašanja potpisalo je desetak organizacija civilnog društva iz Zenice. Ovaj Kodeks predstavlja važan instrument za jačanje integriteta i povjerenja javnosti u rad civilnog sektora, te doprinosi jačanju društvene povezanosti u Zenici.

Osnovni principi i standardi ponašanja, kako je definisano ovim Kodeksom su neprofitnost, pravedan odnos i jednakost, profesionalnost i jasno definisna finansijska politika, transparentnost, odgovornost i javnost u radu, kao i dobro upravljanje. Pored toga, to uključuje i slobodu izražavanja i okupljanja, autonomiju, odnosno nezavisnost, komunikaciju i saradnju, princip međusobnog uvažavanja i solidarnost, ekološku svijest, održivost, društveni uticaj te javnost kodeksa.

Mi već 5 godina podržavamo rad koalicije za borbu protiv netolerancije u Gradu Zenica, “Positive Tolerance“ i ovo je jedna u nizu aktivnosti koje smo realizovali zajedno sa udruženjima članicama“, ukazao je Daut Bajramović, službenik OSCE-a.

Prepoznali smo značaj etičkog ponašanja i normi u radu nevladinog sektora, a krajnji cilj je unapređenje rada udruženja, poboljšanje odgovornosti i njihov integritet“, ukazuje Bajramović. (Š. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba