Pojačani rast cijena životnih namirnica intenziviran sa agresijom na Ukrajinu

FOTO: Zenicainfo.ba

Nažalost pojačani rast cijena osnovnih životnih namirnica, koji traje još od početka pandemije koronavirusa, od februara ove godine ponovno je intenziviran sa agresijom na Ukrajinu“, naglašava Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

Ovaj posljednji rast cijena u našoj zemlji je nažalost značajan, što potvrđuju i podaci Agencije za statistiku BiH, a najveći rast cijena zabilježilo je suncokretovo ulje za 40 posto, šećer oko 30 posto, pšenično brašno za oko 19 posto, hljeb oko 13 posto, zatim povrće oko 25 posto, meso za 11 posto, a povećane su cijene i kafe, maslaca, margarina, sireva, kao i ostalih životnih namirnica.

Smatramo da država ne koristi u dovoljnoj mjeri instrumente, koje ima i kojima može zaustaviti ovaj talas poskupljenja, ograničavanjem rasta cijena, te uvođenjem diferenciranih stopa PDV-a za šta se zalažemo od donošenja Zakona o PDV-u, a nažalost naša država nema ni socijalno mapiranje BiH, pa ne postoje pouzdane informacije o socijalnoj karti i socijalnom statusu porodica u našoj zemlji, te mnogi pokušaji programa socijalne pomoći, koji bi mogli ublažiti posljedice rasta cijena, često budu neadekvatni, pa i zloupotrebljeni“, ističe Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona. (V. J.)