Završena edukacija u programima Solid Works u 3D modeliranju i printanju

Obuka nastavnika fizike, matematike i informatike trajala je dva mjeseca i bila je to edukacija u programima Solid Works u 3D modeliranju i 3D printanju.

Ideja je potekla iz FITT-a Udruženja za promociju fizike, informatike, tehnike i tehnologije koju su svesrdno prihvatili iz Mješovite srednje industrijske škole.

S obzirom na to da skoro svaka škola ima 3D printere, ali nema dovoljno obučenog kadra za rad na njima našu ideju i jednu licencu su podržali i donirali kolege Mješovite srednje industrijske škole. Ja se zahvaljujem svim kolegama koji su se odazvali ovoj obuci koja je bila besplatna i siguran sam da ćemo u budužnosti moći organizirati i takmičenja škola u 3D modeliranju“, kazao je Mersudin Hadžić, predsjednik FITT-a.

Desetak je nastavnika završilo ovu obuku i danas su im uručeni certifikati u prostorijama Udruženja za promociju fizike, informatike, tehnike i tehnologije FITT.  Sve to bi išlo mnogo teže, kaže Hadžić, kao i sam rad Udruženja da nemaju podršku “Američkog kuta” Zenica.

Prema riječima Seada Pašića, direktora kutka ovakve vrste udruženja uvijek treba podržati, obejzbijediti im opremu za laboratorije, jer promoviraju znanje, uče djecu da ne budu kvaziintelektualci i da osjete šta je to realan svijet.

Sabina Kavazović, Almira Mahmutović Kubat Denis Meštrić, Mersudin Hadžić, Kristijan Amir Kavazović, Lejla Talić, Edber Kubat i Muhidin Selimović su nastavnici koji su završili obuku u 3D modeliranju. Prema riječima predsjednika kantonalnog Sindikata obrazovanja Dževada Hadžića ovo bi trebala biti redovna praksa koju će podržati resorno Ministarstvo obrazovanja. (A. H.)

 

FOTO: Zenicainfo.ba