Debata i izložba slika u povodu Dana nezavisnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na Pravnom fakultetu u Zenici danas je održana debata studenata na temu „Otići ili ostati u BiH“ kao i izložba slika Galerije „Preporod“ pod nazivom „Izložba Domovini“.

Proizašlo iz potrebe da se čuje glas mladih na temu „Otići ili ostati u Bosni i Hercegovini“, organizovana debata je bila podijeljena na afirmaciju i negaciju.

„To je nešto što je svakako tema broj jedan među mladima, pogotovo u ovom studentskom uzrastu. Tu temu smo odabrali upravo ciljano uoči našeg Dana nezavisnosti kako bi studenti slobodno iskazali svoju misao, riječ, argumentaciju za i protiv“, kazao je za naš portal Dževad Drino, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Studenti iz afirmacijskog tima zagovarali su ostanak u BiH zbog turističkih potencijala i bogate historije, dok se negacija pozivala na odlazak iz naše države zbog mita i korupcije, blokade državnih institucija, te diskriminacije. Ujedno Galerija „Preporod“ Zenica pripremila je izložbu slika povodom Dana nezavisnosti.

„Radi se o slikama iz fundusa Galerije „Preporod“ koje su nastale na devet likovnih kolonija. Predstavljamo 21 sliku različitih  tehnika, a motivi su historijski i tradicionalni bosanski“, navela je Amna Sofić, predsjednica i voditeljica Galerije „Preporod“ Zenica. (A.K.)