FOTO: U Zenici otvorena dvorana “Fra Ljubo Hrgić”

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zenici je nedavno otvorena dvorana „Fra Ljubo Hrgić“. Dvorana se nalazi u župnom uredu crkve Svetog Ilije Proroka i ujedno je najstariji dio ovog kompleksa. Sredstva za obnovu dobijena su od crkvene njemačke organizacije Kirche in Not.

Za projekat i dizajn dvorane zadužen je arhitekta Jasmin Sirćo koji je na suptilan način kompaktan prostor prilagodio da bude i dvorana i galerija. Fratar po kome je dvorana dobila ime zove se fra Ljubo Hrgić, koji je svoj životni vijek proveo u Zenici.

Fratar po kome smo mi dali ime ovoj dvorani, on se zove fra Ljubo Hrgić. On je i rođen u Zenici, ovdje u Zenici je i umro i na Crkvicama mu je grob. Fra Ljubo je imao jednu, da tako kažemo, jednu posebnu sudbinu, on je bio jedan veliki pisac koji negdje u takvim okolnostima života nikada do kraja nije iznio taj svoj talenat i nije nekako učinio zasigurno što je želio“, kazao je između ostalog fra Marko Kepić, župnike župe Svetog Ilije Proroka.

Fra Ljubo je završio romanistiku u Beogradu i Parizu, a u gimnaziji u Visokom predavao je francuski jezik i književnost. Njegov je život bio ispunjen jednom velikom traumom, jer je 1945. godine osuđen na 20 godina zatvora, gdje je jedan dio svoje robije odslužio i u Zenici.

Dvorana je prigodna za predavanja, promocije, izložbe i ostale kulturne događaje.

Vjerujemo da je za ovaj naš zenički dvorac primjereno da ima jednu ovakvu dvoranu i nekako naša je nakana ili želja da se u ovoj dvorani održavaju predavanja, izložbe, neki kulturni događaji“, istakao je fra Marko Kepić.

Iako je Zenica mali grad, oduvijek je bila bogata kulturom i književnošću. Fra Ljubo Hrgić je pjesnik koji je svojim književnim opusom ostavio veliki trag u razvoju zeničke književne scene. Dvorana je bogata i ostalim sadržajima, a važno je istaći da je u ovoj kući dvije godine proveo nobelovac Ivo Andrić, gdje je i napisao treći dio Ex Ponta. Građani Zenice mogu biti sretni jer su dobili jedanu veličanstvenu dvoranu, koja je spoj historije i književnosti. (A. S.)