Bh. olimpijski tim prodefilirao Pekingom

(Photo by Manan VATSYAYANA / AFP)

Spektakularno svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu održava se danas na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo”.

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena skijašicom Elvedinom Muzaferijom i sankašem Mirzom Nikolajevim sa zastavom je predstavila naš tim.

Pored Elvedine i Mirze bh. tim čine Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje. Njih predvodi pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Olimpijada u Pekingu će imati najizjednačeniji broj muških i ženskih sportista. Možda najimpresivniji podatak je spremnost Pekinga da u toku globalne pandemije koronavirusa prihvati svjetske olimpijske delegacije. Sportisti moraju biti u potpunosti vakcinisani, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među učesnicima i eventualne zaraze.

Štafeta olimpijske baklje krenula je iz olimpijskog parka 2. februara, ali skraćenom rutom zbog epidemioloških mjera. Ona će proći kroz Peking, Yanqing i Zhangjiakou u provinciji Hebei.

N1 BiH