ZENICA: Sastanak o unapređenju zdravstvene zaštite penzionera

FOTO: Zenicainfo.ba

U cilju unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika penzionerske populacije danas je u Zenici održan sastanak predstavnika Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Omera Škalje.

Glavna pažnja data je mogućnostima oslobađanja plaćanja participacije, odnosno iznosa godišnje markice kao i olakšanog pristupa procesu vakcinacije za penzionere, posebno za one koji ne mogu doći do određene zdravstvene ustanove“, izjavio je Mustafa Trakić, predsjednik kantonalnog Saveza udruženja penzionera.

Dodao je, kako vjeruje, da se uz dobro volju direktora Zavoda, može doći do značajnog poboljšanja po dva pomenuta pitanja.

Na sastanku je bilo govora i o poboljšanju esencijalne liste lijekova kao i ostvarivanju prava na banjsko-klimatsko liječenje.

Penzioneri sa područja ZDK imaju oko 170 mjesta za banjsko liječenje, osiguranih od strane federalnog zavoda PIO, a s druge strane putem subvencioniranja prijavljuju se Zavodu gdje su kriteriji nešto složeniji”, podsjetio je direktor Škaljo.

U narednih 10-tak dana bit će zatvoren javni poziv i na novom sastanku sa rukovodstvom udruženja penzionera trebalo bi razgovarati o detaljima banjskog liječenja. Oko ukupne problematike zdravstvene zaštite penzionera, očekuje se značajnija pomoć Vlade ZDK. (Š. B.)