Potpisan ugovor o subvencioniranoj liniji za privrednike

FOTO: Zenicainfo.ba

U sjedištu ZDK danas je potpisan Ugovor o subvencioniranoj liniji za privrednike ovog kantona, a potpisnici su bili Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije BBI banke i Zlatko Jelić, ministar za privredu ZDK.

Radi se o projektu, koji će privrednicima sa prostora ovog kantona omogućiti da u BBI banci dobiju sredstva po subvencioniranoj stopi od nula posto, a za ovu namjenu BBI banka je opredijelila 8 miliona i 800.000  KM, a kantonalno Ministarstvo privrede 300.000 KM.

Sredstva se odobravaju za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga, očuvanje postojećih i obezbjeđenje novih radnih mjesta.

Radi se o povoljnoj kreditnoj liniji i beskamatnom kreditu sa maksimalnim iznosom finansiranja od pola miliona maraka te sa rokom otplate do 60 mjeseci i sa grejs periodom od 12 mjeseci“, navodi Zlatko Jelić, ministar za privredu ZDK.

Privreda BiH se nalazi u izazovnim, postpandemijskim vremenima i prijeko su potrebna sredstva za nove investicije i za likvidnost, a upravo ova kreditna linija će to omogućiti privrednicima sa ovog teritorija ovog kantona“, navodi Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije BBI banke, ističući da je BBI banka u posljednjih 20 godina dokazala da su sinonim razvoja privrede i ekonomije naše države. (V. J.)