ZENICA: Pijačni barometar pred novogodišnje praznike

FOTO: Zenicainfo.ba

Budući da se bliži Nova godina anketirali smo građane Zenice gdje će je provesti te šta očekuju u predstojećoj Novoj godini. Također smo posjetili zeničku pijacu na kojoj u danima pred praznike bude najveća gužva, a da li je bilo tako i uoči Nove godine provjerili smo danas. Od naših sugrađana pokušali smo saznati da li su zadovoljni trenutnim cijenama voća, povrća kao i ostalih namirnica.

Iako je danas u Zenici pazarni dan pijaca je jutros bila skoro prazna. Kupaca je sve manje. Kao i uvijek, zenička pijaca nudi pored uvoznih /vansezonskih namirnica i domaće, svježe proizvode.

Nije neka veća kupovina pred praznik, vjerovatno zbog standarda i mogućnosti naših građana, narod se snalazi kako umije. Cijene jesu skupe, ali ni mi ne možemo drugačije funkcionisati. Uvozno povrće poput paprike, paradajza i krastavica jeste poskupilo u odnosu na cijene ovih namirnica u sezoni “, ističe jedan od zakupaca na zeničkoj pijaci.

Jedan od kupaca na pijaci dodaje „kakvo je vrijeme takva je i cijena“ dok drugi kupac izjavljuje da ga ne zanima cijena nego kvalitet ponuđenog.

Na gradskoj pijaci možete pronaći kilogram krompira po cijeni od 1KM, paradajz 2.50 KM, paprike od 4 KM, grah po 5KM, banane i mandarine po 1.50 KM.

Kako saznajemo od naših sugrađana, većina njih će Novu godinu provesti u porodičnom okruženju, sa svojim najmilijima, dok će pojedini građani slaviti na otvorenom.

Važno je napomenuti da su prema prijedlogu Kriznog štaba na snazi epidemiološke mjere kojima je dopušteno okupljanje ne više od 50 osoba u zatvorenom i maksimalno 100 osoba na otvorenom prostoru, s tim da organizator mora osigurati fizički razmak od najmanje 2 metra između osoba, osim članova istog domaćinstva. Dopušteno je okupljanje maksimalno 150 osoba u zatvorenom, odnosno 300 osoba na otvorenom  pod uvjetom da prisutni ispunjavaju VTP pravilo. (B. M.)