Održan XXIII “Festival filma djece i omladine Zenica 2021“

Danas je u Gradskom muzeju Zenica održan 23. Festival filma djece i omladine. Ovaj festival se održava već 22 godine, a realizuje ga Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zenica i partnerstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. 

„Došli su ljudi zbog svojih djela, da ih prezentuju i učestvuju ovdje, da osjete zadovoljstvo i nije im teško. Nagrađeni su„ navodi Mehmed Bajrić, predsjednik Zajednice tehničke kulture ZE-DO kantona.

Filmovi su podijeljeni u 5 žanrova i to igrani, dokumentarni, eksperimentalni, crtani film i spot. 55 učesnika iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja Srbije i Hrvatske predstavili su svoje filmove, a stručni žiri je nominovao najbolje filmove i autore po cjelinama i kategorijama. Organizatori su veoma ponosni jer ovaj festival pruža mogućnost osnovcima i srednjoškolcima da sa svojim mentorima i nastavnicima pokažu svoju kreativnu stranu putem korištenja vizuelne umjetnosti filma. Jedan od organizatora navodi da je jako bitno da animiraju ljude i omladinu da stvaraju, jer sve ono što se zabilježi ostavlja vječni trag. Grand Prix festivala dobio je film „Ljubav ne zna za razlike“ autora iz Osnovne škole „Srebrenik“.(A.K.)