ZENICA: Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

FOTO: Zenicainfo.ba

Povodom 03. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom danas je na “Kamenom spavaču” održana promocija prava osoba sa invaliditetom u sklopu projekta „Moj posao“ koji se realizuje od strane People in Need i Islamsko-pedagoškog fakulteta u Zenici. Projekat se organizovao na nivou Bosne i Hercegovine, te je održan u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Mi smo danas tu da širimo svijest, da nekako pišemo pozitivne priče i nadamo se da će se naš glas daleko čuti. Cilj jeste da konačno naše društvo, naši građani i ostali studenti percipiraju osobe sa invaliditetom kao vrijedne i ravnopravne članove našega društva“, kazala je za portal Zenicainfo.ba Belma Duraković, studentica Odsjeka za inkluzivnu edukaciju na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Zenici.

Belma Duraković

Korisnica usluga Udruženja „Sumero“ Miladinka Jovanović ističe da se upravo kroz ovo Udruženje osjeća dosta samostalnijom i sigurnijom.

Ovdje sam dosta u ovoj instituciji ostvarila više svojih ljudskih prava, sloboda samozastupnica sam, u ovoj sam kompanji od početka. Ovdje se osjećam dosta i samostalnijom“, istakla je Miladinka Jovanović, korisnica Ustanove „Sumero“.

Miladinka Jovanović

Osobe sa invaliditetom žive svaki dan, a ne samo na ovaj i zbog toga treba se graditi inkluzivno društvo koje će gledati svaku osobu zajedno sa njenim mogućnostima, a ne kroz njene nedostatke. (A. S.)