Zbog privođenja gradonačelnika Grad Zenica pred blokadom, upitan Budžet za 2022. i izvršavanje redovnih obaveza

Povodom novonastale situacije, odnosno odsutnosti gradonačelnika Fuada Kasumovića sa posla zbog poznatih razloga, predstavnici gradske uprave i sinadikata danas su održali zajedničku press konferenciju.

Sekretar Selver Keleštura je ovom prilikom kazao da je Gradska uprava suočena sa blokadom rada.

„Prema odredbama Zakona, statuta Grada, Zakona o budžetima jedini ovlašteni organ za predlaganje je gradonačelnik. Nalazimo se u decembru i ovo je vrijeme kada se Gradskom vijeću treba predložiti Nacrt budžeta za narednu godinu. Također, započeti projekti moraju biti završeni do kraja godine, a za sve ove jedini ovlašteni je gradonačelnik. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi naći ćemo se u velikom problemu”, kazao je Keleštura.

Pomoćnica gradonačelnika Sumeja Mujkanović kazala je da su šefovi službi, direktori javnih preduzeća i ustanova održali nekoliko sastanaka.
„Ono što je bitno kazati jeste da se odluke koje se donose na ovom nivou neupitne, ali ukoliko ovakvo stanje potraje onda ćemo svi biti u problemima”, kazala je Mujkanović.
U Sindikatu uposlenika Gradske uprave kazali su da su zatečeni ovom situacijom.
„Možemo poručiti da će svi uposlenici raditi u interesu građana i da će građani imati sve usluge koje Gradska uprava pruža”, kazao je Nermin Ljubović, predsjednik Sindikata uposlenika Gradske uprave.
Kada je u pitanju budžet za narednu godinu učesnici današnje press konferencije potvrdili su da je Nacrt spreman, ali da ga nema ko uputiti Vijeću jer nema ovlaštenog predlagača.(N.G.)