Spasioci i danas tragaju za radnikom koji je nestao u rijeci Bosni

Pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom (FUCZ) podijeljini u dva tima sa čamcima i potrebnom opremom, nastavili su jutros potragu za drugim radnikom turske kompanije “Čengiz Insaat” koji je sa još jednim radnikom 8. novembra pao u nabujalu rijeku Bosnu.

Tijelo jednog od radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su 11. novembra pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem potraga je nastavljena.

“Timovi će pretraživati lijevu i desnu obalu rijeke Bosne a današnja potraga obuhvatit će područje nizvodno od mjesta nesreće prema Žepču.
Tim Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko BiH sa sonarom koji je prilagođen za ovaj tip rijeke i danas će se priključit potrazi pa je i dio ronilaca Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom (FUCZ) pripravno na terenu u zoni potrage u slučaju da sonar identifikuje obrise u vodi koji mogu ukazivati da se tu nalazi tijelo nastradalog radnika. Osim FUCZ i tima Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko BiH u potragu su i danas uključeni pripadnici CZ PU Žepče, te pripadnici Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama – AFAD iz Turske te radnici kompanije “Čengiz Insaat” koji pomažu u potrazi. Iako je pad vodostaja stvorio uslove za bolji vizuelni pregled i mogućnost detaljnije pretrage, potragu otežava hladno vrijeme, hladna i mutna voda te veliki nanosi smeća uz obale kao i u samom koritu rijeke Bosne”, saopćeno je iz FUCZ.

N1 BiH