FBiH: Sindikat radnika rudnika najavio protestni skup

Danas je u Tuzli održana sjednica Predsjedništva i Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH, povodom najave iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH o primjeni Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku, počev od 1. decembra tekuće godine.

U reakciji Sindikata se ukazuje da je prijedlog Pravilnika o radnom učinku u rudnicima u sastavu koncerna, sav rizik realizacije proizvodnih rezultata dodijelio radniku u prilikama kada poslodavac nije obezbijedio minimum potrebnih uslova ze realizaciju planiranih zadataka, te u određenom dijelu poslodavcu dodjeljuje do sada nezabilježenu širinu za moguće zloupotrebe Pravilnika o radnom učinku.

Pored toga, Sindikat podsjeća da Elektroprivreda BiH do 10. novembra nije odgovorila na prijedlog dostavljen od strane Sindikata radnika rudnika FBiH.

Proteklih 10 godina rudnike u sastavu koncerna prema stečaju je vodila Elektroprivreda BiH, uz Vladu Federacije BiH, a ne radnici u rudnicima i sindikati, zbog toga je sve izvjesniji protestni skup pred zgradom Vlade u Sarajevu i prije 21. decembra, navode iz federalnog rudarskog sindikata.

Jedan od zahtjeva na protestnom skupu bit će smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH. (Š. B.)