Gradska biblioteka Zenica: Održana promocija romana “Inkapsulirana tijela” i “Inkapsulirane duše” Nedžada Ibrahimovića

FOTO: Zenicainfo.ba

Sinoć je u okviru Mjeseca knjige, u Gradskoj biblioteci Zenica održana promocija romana „Inkapsulirana tijela“ i „Inkapsulirane duše“ Nedžada Ibrahimovića. Romani su izašli u izdavačkoj produkciji Gradske biblioteke Zenica.

Da kažem da mi je drago da su knjige izašle u Gradskoj biblioteci u Zenici, to je sasvim normalno. Radujem se i zbog toga poštujem ljude koji rade u Gradskoj biblioteci i zbog toga što Gradska biblioteka već ima izdavačku djelatnost koja je prepoznata u našoj književnoj javnosti“, istakao je Nedžad Ibrahimović, autor romana „Inkapsulirana tijela“ i „Inkapsulirane duše“.

Nedžad Ibrahimović

Oba romana se na neki način bave savremenim trenutkom, pitanjima koja su vezana za identitet glavnog lika, odnosno kako i na koji način on gradi svoj identitet. U romanima se može pronaći i odgovor koji mi često postavimo sami sebi, koliko je zapravo naše djetinjstvo vezano za izgradnju naših ličnosti, naših identiteta.

Svako od nas na neki način ima tu jednu babušku, lutku koja je u nama. U toj lutki se nalazi jedana druga lutka, to su svi identiteti koje smo mi u životu sagradili, napravili i koji bi morali međusobno dijalogizirati“, naveo je Ibrahimović.

Pitanje identiteta i djetinjstva je tema na neki način oba romana, ako ne uspijemo dijalogizirati sa identitetima koji su nama, teško da ćemo kao jedinke uspostaviti racionalan odnos sa identitetima i sredinom izvan nas.