Udruženje “Baton” Zenica organizovao tribinu pod nazivom “Komandant Ribo Haso”

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica sinoć je u Muzeju grada održao edukativnu tribinu pod nazivom „Komandant Ribo Haso“. Tribina je organizovana u znak sjećanja na brigradira Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Za Ribu Hasu, mislim koga god biste upitali rekli bi da je bio ljudina, da nemaju zamjerku nikakvu, jer je to bio prvo čovjek, bio je komandant, ali je bio borac, bio je izviđač, inžinjerac, majstor-puškar, sve što je trebalo u ovom ratu“, istakao je Remzija Šiljak, brigadir Armije RBiH.

Remzija Šiljak

Ribo Haso bio je komandant koji je prije svega čovjek koji je razumio svoje borce u proteklim ratnim dešavanjima, koji je uvijek imao saosjećanja sa prognanim stanovništvom i koji je pokušavao da napravi nešto bolje. Borio je se časno i pošteno za odbranu Bosne i Hercegovine.

Zbog toga smo mu mi zahvalni, a ja pogotovo kao njegov saborac, njegov komšija, što kažu hiljadu mu rahmeta. I on će u našim srcima živjeti, nastojat ćemo na mlađe generacije prenijeti obavezu da njeguju tradicije i da ne zaborave ove naše heroje, da im oni budu uzor, da im Ribo Haso bude uzor“, naveo je naš sagovornik.

Upravo ovakva kultura sjećanja čuva od zaborava ratne heroje i djela koja su oni učinili za opstanak i odbranu naše države, a komandant Ribo Haso je upravo jedna takva ličnost.