ZENICA: Panel-diskusija na temu “Pravo-korisnik-invaliditet”

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica danas je priređena panel-diskusija na temu „Pravo-korisnik-invaliditet“, kao dio projekta „Parking ili invaliditet-razmisli i izaberi, podržanog od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Konstatovano je da se radi o veoma važnom segmentu prava i položaja osoba sa invaliditetom u društvu, pri čemu je izrečena generalna ocjena da se ne poštuje znak pristupačnosti za osobe sa invaliditetom na označenim parking mjestima.

Ovim skupom željeli smo potaknuti na razmišljanje ne samo onih kojima je u djelokrugu i nadležnosti posla kojim se bave, odnosno provode zakonske propise nego i kompletnog društva da nam omoguće da koristimo ta prava“, ukazao je Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja paraplegičara Zenica.

Bitno je da ne uzimamo ono što pripada drugima, a to je, nažalost ono što su osobe sa invaliditetom zaslužile“, dodao je Aliefendić.

Predstavnik Javnog preduzeća „Parking-servis“ Zenica, Harun Čolić podsjeća da ovo preduzeće djeluje na osnovu odluka i zakonskih rješenja, konkretno resornih gradskih službi.

Kada se nekom udruženju ili pojedincu dodijeli određeno parking mjesto tu prestaje naša nadležnost, a preuzima je nadležna policijska uprava“, ukazao je Čolić.

Prema aktuelnim podacima, ovo preduzeće nadležno je za ukupno oko 650 parking mjesta u Gradu, ali će taj broj biti umanjen jer je predviđeno njihovo ukidanje u blizini pješačkih prelaza.

Od pomenutog broja obaveza je da 5 posto plus 1 bude rezervisano i označeno za osobe sa invaliditetom. (Š. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba