FOTO: NK Nemila organizovao Prvi nogometni memorijal “Ferid Feđa Dervišević”

Nogometaši kantonalnog ligaša “Nemila” i prijatelji odigrali su danas popodne na svom stadionu prvu memorijalnu utakmicu protiv veterana i legendi zeničkog “Čelika” i nekoliko drugih sportskih veličina Zenice i BiH,  poput Amela Tuke, u  čast dragog im i voljenog klupskog predsjednika i prijatelja Ferida Feđe Derviševića, čiji je život prošle godine prerano prekinut.

Almir Imamović,  član uprave nemilskog kluba pojašnjava kako je sama ideja o ovom događaju potekla od Feđinih drugara, od članova uprave: “Željeli smo da se na jedan vid zahvalimo  našem predsjedniku i velikom čovjeku, velikom prijatelju. Tako je došlo do organizovanja ove prve memorijalne utakmice, s namjerom da to postane lijepa tradicija, da se svake godine sastanemo i da to dugo potraje”.

Nakon učenja Fatihe i minute šutnje za Feđu, pred utakmicu su uručeni i prigodni pokloni njegovoj porodici, a na poluvremenu je pripremljena bakljada na stadionu i pušteni golubovi mira. Uz kapitena Semira Kobića veterane i legende “Čelika” predvodili su Beganović, Bradarić, Brkić i Paškalj, a s druge strane im se suprostavila mlada ekipa “Nemile”, pojačana prijateljima ovog kluba koji je osnovan 1948. godine i koji je dva puta uzastopno osvajao i nogometni KUP ZDK.

Rezultat u drugom planu

Devetanestogodišnji igrač NK “Nemila”, Amar Muračević, kratko pred utakmicu je izjavio kako on i saigrači nemaju baš neke treme pred veteranima i legendama Čelika, da će na terenu sigurno biti bolji i pobijediti. S druge strane, Semir Kobić, kapiten Čelikovog sastava je kazao kako očekuje jednu dobru utakmicu, da je je protivnička ekipa mlađa, ali, da to nije veliki znak i garant da će i pobijediti. Utakmica je odigrana bez problema, završena je neriješeno, 1:1, a oba gola su postignuta u prvom poluvremenu. Ipak, svi su se složili kako sam rezultat nije bio u prvom planu, jer su susreti starih prijatelja, nova poznanstva, razmjena iskustava i druženje, uz prisjećanje na jednog dobrog čovjeka ipak bili primarni ciljevi ove lijepe i pozitivne ljudske i sportske priče.

Ovaj spektakl su uveličali i najbolji bh. atletičar Amel Tuka i bacač kugle Mesud Pezer. Tuka je igrao po poluvrijeme na obje strane: “Meni je čast i zadovoljstvo što mogu sa kolegama sportistima i bivšim legendama Čelika dijeliti danas isti teren i stadion. Ali, pored svega toga Feđa je to u potpunosti zaslužio, bio je prijatelj svih nas. Odazvao sam se bez razmišljanja da zajedno odamo počasti sjetimo ga se ,jer je to najmanje što možemo učiniti. A generalno o ovo može biti dobar primjer i drugima, u drugim sredinama, jer svako naše mjesto ima svoje legende vrijedne pomena i sjećanja.

Zahvalna porodica

U ime porodice Dervišević organizatoru i svim prisutnima se zahvalila Rahela, jedna od tri Feđine kćerke:Tata je bio veliki ljubitelj sporta i kulture tako da njemu sam sport i ovo mjesto i NK Nemila su puno značili. Hvala svim našim igračima, svim prijateljima, organizatoru u ime cijele porodice Dervišević što su ovo organizovali. Meni i mojim sestrama ovo puno znači, znam da je njegov duh još uvijek ovdje sa nama, prati nas svakodnevno i drago  mi je da su se njegovi prijatelji sjetli njega.

Feđa je bio predsjednik nemilskog kluba više godina u kojima je unaprijedio menadžment, povezao ga sa sponzorima, popravio izgled stadiona i sagradio tribine, čime je značajno popravio i imidž kluba za kojeg je često govorio da je njegov FK Čelzi.  Svojim stavovima i djelima motivisao je i druge da budu bolji, a i danas ovaj klub napreduje jer je imao Feđu predsjednika, lidera, menadžera i prijatelja, istakli su organizatori ovog memorijala. Kao vid zahvale urađen je i veliki baner na kojem su ispisane rečenice: “Postoje trenuci u našim životima kojih ćemo se uvijek sjećati. Ne zato što su bili važni, nego što ste bili dio njih”. Ovim riječima uprava i članovi kantonalnog ligaša “Nemile” vječno su se zahvalili svom Feridu Feđi Derviševiću.

Tekst: S. Gluhić

Foto: N. Alijević