Borbeni “Zmajevi” ostali neporaženi u Ukrajini

 

U okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Kataru večeras je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala u Lvivu sa domaćom selekcijom Ukrajine 1:1.

Na otvaranju utakmice domaćini su imali inicijativu što su krunisali golom u 15. minuti. Po lijevoj strani prošao je Cigankov ubacio oštru loptu u kazneni prostor našeg tima, Čivić je uklizao na drugoj stativi, ali je bio kratak što je iskoristio Jarmolenko i iz punog trka zakucao loptu iza leđa Šehića za 1:0. Zaprijetili su domaćini i u 25. minuti. Po lijevoj strani prolazi Sobol upošljava na ivici kaznenog prostora Timoćuka koji šutira, ali je Šehić na vrijeme istrčao i zaustavio ovaj pokušaj. 29. minuta donosi novo uzbuđenje pred našim golom. S desne strane loptu je ubacio Stepanenko, glavom šutira Cigankov, ali lopta odlazi pored gola.
Uvratili su naši nogometaši u 34. minuti. Stevanović je dobro ubacio s desne strane lopta došla na drugoj stativi do Kolašinca koji dva puta šutira, ali oba puta je domaća odbrana izblokirala te pokušaje. Zaprijetili smo i u 43. minuti kada je dobro šutirao Hadžiahmetović, Pjatov odbio loptu do Kolašinca koji je uposlio Prevljaka čiji šut sa nekoliko metara blokira jedan od domaćih igrača, te lopta završava u korneru. To je bilo i posljednje uzbuđenje u prvom dijelu, te se na odmor otišlo pri rezultatu 1:0 za domaćina.
Drugo poluvrijeme počinje poluprilikom domaćina, da bi naši uzvratili preko Nalića. Ahmedhodžić je ubacio s desne strane, a Nalić sa nekoliko metara glavom šalje loptu pored gola. Kapiten Edin Džeko gađao je sa 18 metara u 69. minuti, ali je Pjatov izvadio loptu ispod prečke. Bila je to uvertira za izjednačujući gol u 77. minuti. Kolašinac je s lijeve strane prebacio loptu na desnu do Stevanovića koji sjajno spušta loptu za Ahmedhodžića koji iskosa šutira u donji desni ugao Pjatova i pogađa za 1:1. Do kraja nije bilo promjene rezultata pa je utakmica završena neriješenim rezultatom. Ova dva protivnika snage će odmjeriti ponovo u novembru.

 

Tekst i foto: Nedžad Glibo