Ovo su namirnice s malo kalorija koje će vas zasititi i pomoći u mršavljenju

Oni koji žele izgubiti višak kilograma i čuvati zdravlje tijela trebaju znati da ishrana i vježbanje igraju važnu ulogu.

Praćenje unosa kalorija je također važno u procesu mršavljenja, a u tome mogu pomoći niskokalorične namirnice koje će pružiti osjećaj sitosti te istovremeno pomoći u gubljenu kilograma.
Brokule spadaju među najzdravije namirnice na svijetu, bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima uključujući A, C, E, K i B vitamin. Sadrže oko 2,6 grama vlakana i samo 34 kalorije na 100 grama, zbog čega su odlična namirnica za konzumaciju u procesu mršavljenja. Oko 89 posto brokule čini voda, a ovo povrće daje duži osjećaj sitosti i sprečava unošenje nezdrave hrane.
Mrkva je izuzetno hranjiva, može se kuhati ili jesti sirova. Bogata je vitaminom A i vlaknima te je zaista sjajna za mršavljenje. Kada je riječ o kalorijama, jedna zdjelica, odnosno 128 grama, sadrži samo 53 kalorije. Također, mrkva je korisna za vid.
Celer hidrira organizam jer voda predstavlja 95 posto njegovog sastava. U 100 grama celera ima svega 16 kalorija i on zbog toga čini čuda za osobe koje se žele riješiti viška kilograma. Celer je bogat vlaknima i vitaminima koji djeluju kao prirodni antioksidanti.
Kelj je bogat mikronutrijentima, vitaminima A, C i K, kao i manganom, koji ubrzavaju metabolizam. U 100 grama ima oko 500 kalorija, 2 grama vlakana i 84,5 posto vode. Ovo zeleno povrće također doprinosi mršavljenju.
Rukola sadrži velike količine kalcija, željeza i kalija, a 20 grama ovog zelenog povrća ima svega 5 kalorija. Bogata je proteinima, masnim kiselinama i vodom, a odličan je izvor vitamina A, C i K. Ovi vitamini unapređuju imunitet i zgrušavanje krvi.
Jabuke su veoma hranjive i zdrave, a u količini od 125 grama ima oko 57 kalorija i 3 grama vlakana. Jabuke će pružiti osjećaj sitosti i pomoći u mršavljenju, a također smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 te unapređuju zdravlje probavnog trakta.
Bobičasto voće može poslužiti kao užina, a sadrži malo kalorija. Primjer su kupine koje na 100 grama sadrže 43 kalorije, dok ista količina jagoda ima oko 48 kalorija. Pola šolje borovnica znači unos oko 40 kalorija.