Gradonačelnik još jednom pojasnio situaciju sa kisikom

Bura oko “afere kisik” se ne stišava. Gradonačelnik Fuad Kasumović još jednom se  oglasio da pojasni građanima novonastalu situaciju vezanu za nabavku kisika. 

U saopćenju se navodi:

Naime, odgovor koji smo dobili od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kojeg potpisuje trenutni direktor Aleksandar Zolak, u kojem se iznosi mišljenje da se “medicinski kiseonik odobren da se koristi u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa može koristiti sa stručnog stanovišta i u zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite”, ne predstavlja rješenje doneseno u upravnom postupku koje bi obavezivalo prvo Agenciju, a potom i svaku drugu osobu u prometovanju ili nabavci lijekova, pa tako i domove zdravlja. Ne samo da nije obavezujuće, potpuno je konfuzno i neprecizno, te ne garantira da Agencija preuzima odgovornost ukoliko ustanove primarne zdravstvene zaštite budu nabavljale kisik od “Messera” i ne oslobađa eventualne odgovornosti domove zdravlja u slučaju pokretanja prekršajnih ili krivičnih postupaka.
Izneseno mišljenje je stav trenutnog direktora Agencije, što ne znači da će Agencija ostati kod tog mišljenja ukoliko dođe do promjene u rukovodstvu Agencije. Mišljenje, dakle, nije pravno obavezujuće.
Jedini izlaz iz ove situacije je izdavanje ili donošenje novog Rješenja od Agencije kojim će firmi “Messer” ili nekoj drugoj, izdati odgovarajuće rješenje za prometovanje medicinskim kisikom ustanovama primarne zdravstvene zaštitite.
U ovoj situaciji nemamo izbora nego nabavljati taj isti kisik koji nabavlja i Kantonalna bolnica Zenica jer se i gore, baš kao i u “Domu zdravlja” Zenica, liječe ljudi! To je, pravno sagledavajući, krajnja nužda, međutim, sve s ciljem zaštite građana i njihovih života. Također, “Dom zdravlja” Zenica neće dozvoliti da neko umre zbog još jednog primjera nesređenosti države i nesposobnosti kadrova, jer, ironično, ne postoji Rješenje za prometovanje medicinskim kisikom ustanovama primarne zdravstvene zaštite.
 Uz svo dužno uvažavanje institucije Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, ne želeći vršiti pritisak na njihov rad, pozivamo ih da ne vrše selektivne istrage i primjenu zakona, nego da provjere sve domove zdravlja u kantonu i ispitaju na koji način su i od koga nabavljali medicinski kisik”, poručio je gradonačelnik Kasumović.