Odličan nastup zeničkih mladih tenisera

FOTO: Zenicainfo.ba

Grad Zenica je oduvijek bio rasadnik teniskih nada. Svoje prve sportske korake na teniskim terenima Kamberovića polje napravili Mervana Jugić, Bruno Radić, Maja Dodik i mnogi drugi. Posljednji rezultati dvoje mladih tenisera, članova tenis kluba “Mladost”, Ede-Lare i Ahmeda–Karima Šačirović, najbolja su potvrda da za budućnost zeničkog tenisa ne treba brinuti. Na nezvaničnom Svjetskom prvenstvu u tenisu za najmlađe kategorije održanom u Umagu, brat i sestra postigli su odlične rezultate.

Svi su u Umagu bili iznenađeni time posebno znajući da iz BIH dolaze teniseri koji treniraju uglavnom individualno i to u uslovima koji odavno nisu u ostatku Evrope. Za nas pobjede zeničkih tenisera su postale pravilo. Iz Zenice imamo šest-sedam tenisera i teniserki koji su u regionalnom nivou top pet ili top deset igrača. Ovaj uspjeh je još veći kada znamo da imamo samo uslove za ljetni dio treninga jer u Zenici nema sale za rad u zimskom periodu“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Edis Šaćirović, otac mladih tenisera.

Devetogodišnji Ahmed-Karim je bez izgubljenog seta u grupi sa godinu dana starijim protivnicima stigao do prvog mjesta i titule prvaka.

Taj turnir je bio malo teži nego što sam mislio. Bilo je jako teško da igram protiv nekih tenisera ali uspio sam da se izborim za prvo mjesto“, skroman je mladi šampion Ahmed-Karim Šaćirović.

Njegova sestra Eda-Lara, poražena je u finalu od Sofie Bielinski .

Bilo je baš fino. Igrala sam sa različitom djecom iz različitih zemalja. Većina djece došla je u reprezentacijama sa zastavama i majicama. Mi smo došli bez ičega i na kraju smo ipak uspjeli osvojiti prvo i drugo mjesto“, kazala je za naš portal Eda-Lara Šaćirović.

Do prvenstva u Umagu zenički teniseri stigli su nakon odličnog nastupa na kvalifikacionom turniru u Beogradu. (M. P.)