Crveni križ Grada Zenica: Obilježen Svjetski dan prve pomoći

FOTO: Zenicainfo.ba

Širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći, a tim povodom organizovane su pokazne edukativne vježbe i radionice sa ciljem masovnog educiranja stanovništva i podizanja svijesti o značaju prve pomoći. Edukativnu radionicu, posvećenu prvoj pomoći, a namijenjenu mladima od 16 do 30 godina, danas je organizovao i Crveni križ Grada Zenice, okupivši tridestak učesnika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Uz  teoretski dio o prvoj pomoći, kako bismo učesnike uveli u ovu oblast, svi učesnici radionice proći će i praktične vježbe reanimacije, previjanja različitih rana, obavljanje mobilizicije i slično“, navodi Ajša Luković, volonterka zeničkog Crvenog križa.

Ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći je “Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici”, a fokus je stavljen na prevenciju i životno važne vještine prve pomoći, sa ciljem dizanja svijesti o značaju edukacije, poznavanja i pružanja prve pomoći u školama, stavljajući učenike i studente, ali i nastavno osoblje i roditelje, u središte kampanje.

Dan posvećen prvoj pomoći svake godine širom svijeta obilježava se druge subote u septembru i to je prilika za isticanje značaja prve pomoći – humanog čina, koji pokreće ljude u izgradnji bolje, bezbjednije i humanije zajednice. (V. J.)