U toku je drugi upisni rok na prvi ciklus studija u 2021/22. akademskoj godini

FOTO: Zenicainfo.ba

Trenutno je na zeničkom Univerzitetu u toku drugi upisni rok na prvi ciklus studija u predstojećoj akademskoj godini, koji traje od 31. augusta do 17. septembra.

Nakon prvog upisnog roka u ovom, drugom, roku preostalo je još 471 upražnjeno mjesto, što znači da je slobodno još negdje oko 40 posto mjesta od ukupne upisne kvote, propisane za predstojeću akademsku godinu“, kaže  prof. dr. Enes Bikić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

prof. dr. Enes Bikić

Jedino Medicinski fakultet u Zenici ne učestvuje u drugom upisnom ciklusu, jer je već ranije  ispunio planiranu upisnu kvotu, te je uz saglasnost Senata Univerziteta, resornog Ministarstva ZDK i kantonalne Vlade upisao i dodatnih 10 samofinansirajućih studenata na studijski program Opća medicina, a radi se  o studentima, koji su također položili prijemni ispit, ali nisu ušli u kvotu od prvobitno planiranih 40 mjesta.

Uz Medicinski fakultet, za koji postoji tradicionalno veliko interesovanje studenata za upis, ono je ove godine evidentno i za upis na Odsjek softversko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu, gdje je već značajan broj mjesta popunjen“, navodi prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

Upis primljenih studenata u drugom upisnom roku biće obavljen najkasnije do 01. oktobra, najavljuju u zeničkom Univerzitetu, očekujući da će dostići brojku prošlogodišnjeg upisa od 735 upisanih studenata na prvi ciklus studija, što bi u ovakvoj situaciji, kako kažu, bio jedan značajan rezultat za njih. (V. J.)