Kontinuirano obnavljanje društvenih domova

FOTO: Zenicainfo.ba

Gradska uprava Zenica još od 2017. godine kontinuirano radi na rekonstrukciji i sanaciji društvenih domova na području grada. Do sada su završeni radovi na društvenim domovima u 15 mjesnih zajednica: Briznik, Ričice, Drivuša, Grm, Kovanići, Pepelari, Gornja Zenica, Gorica, Orahovica, Raspotočje, Nemila, Banlozi, Donja Gračanica, Putovići i Topčić Polje. Za rekonstrukciju navedenih domova izdvojeno je iz Budžeta Grada Zenice 506.774,40 KM.

Radovima su prethodili javni pozivi na kojima su se birali najpovoljniji ponuđači. U cjelosti je sanirano pet društvenih domova, a ostalih deset je sanirano djelomično. Vršili su se radovi na rekonstrukciji krova, zamjeni stolarije, te fasadni radovi.

Sanacija doma u Brizniku obuhvatila je uređenje mokrog čvora, zamijenu stolarije i stropa, te izradu nove fasada. U domu u Ričicama izvršena je  rekonstrukcija krova i sanacija potpornog zida, dok se u društvenom domu u Grmu radilo na fasadi. Osim toga, rekonstruisan je krov i zamijenjena stolarija, te urađena nova fasada  na domu u Kovanićima. Novi krov dobili su i domovi u Gornjoj Zenici, Gorici i Orahovici, a renoviran je i društveni dom u Raspotočju.

Sanacija društvenog doma Donja Gračanica obuhvatila je rekonstrukciju krova i zamjenu stolarije. Završena je sanacija i adaptacija doma u Putovićima, a među posljednjim rekonstruisan je dom u Topčić Polju. U Nemili je zamijenjen dio stolarije i urađena fasada, a u Banlozima zamijenjen je dio stolarije i izvršena  unutrašnja adaptacija.

Ove godine smo planirali sanaciju 4 društvena doma. U društvenom domu Nemila riječ je o fasadnim radovima, društveni dom Janjići koji je završen i  dva društvena doma koja se trebaju sanirati u potpunosti, a to su Drivuša i Gorica“, kazao nam je Elmin Šabanović, sekretar za Mjesne zajednice.

Gradonačelnik Fuad Kasumović, na čiji se zahtjev i krenulo u obnovu devastiranih domova, navodi kako će Gradska uprava Zenica i dalje realizirati projekte čiji je cilj obnova zapuštenih domova, te da svaka mjesna zajednica treba imati dostojanstven društveni dom gdje će se građani okupljati, družiti i dogovarati oko projekata koji su za dobrobit svih ljudi. (A. K.)

FOTO: Zenicainfo.ba