18.8 C
Zenica
Utorak, 24 Maja, 2022
Naslovnica Aktuelno Međunarodne agencije potvrdile kreditni rejting Bosne i Hercegovine

Međunarodne agencije potvrdile kreditni rejting Bosne i Hercegovine

FOTO: faktor.ba

Međunarodna rejting agencija Moody's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B3 sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

 

Centralna banka je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visok nivo kredibiliteta, te je prepoznata kao pozitivan faktor snage institucija i uprave“, saopćeno je iz te finansijske institucije.

Fiskalna snaga zemlje je, kako se dodaje, ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga.

Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda, i struktura i nivo javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti. Analitičari ocjenjuju kako je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi. Ovi negativni faktori su djelimično neutralisani umjerenim nivoom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje“, ističu iz CBBiH.

Također, navode iz CBBiH, međunarodna rejting agencija Standard & Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.

Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo kako makroekonomski utjecaj pandemije i još uvijek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protutežu pomenutim faktorima rizika. U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH“, kaže se u saopćenju CBBiH.

faktor.ba