Slabija prodaja udžbenika u odnosu na prošlu školsku godinu

FOTO: Zenicainfo.ba

Sa početkom nove školske godine dolaze i izazovi za roditelje, djecu, ali i ulične prodavače knjiga. Loša kupovna moć bh. građana ogleda se i u kupovini školskih udžbenika. I djeca kao i roditelji obilaze štandove u potrazi za potrebnom literaturom, a rijetki su oni koji kupe sve udžbenike odjednom.

Kako roditelji navode kod uličnih prodavača su cijene solidne, ali malo plaćaju udžbenike koje donose roditelji u odnosu na one koje prodaju. Uličnim prodavačima knjige možete prodati za 2, 3 ili 4 KM ako su dobro očuvane, međutim za kupnju udžbenika morat ćete izdvojiti 5 i više KM.

Što se tiče prodaje udžbenika, ona ide lošije u odnosu na prošlu godinu, jer se dosta udžbenika sada dijeli u školama. Imamo sve vrste udžbenika za osnovne i srednje škole. Cijene udžbenika su iste kao i prošle godine“, kazao nam je jedan od uličnih prodavača.

Dok u knjižarama set knjiga za jedan razred osnovne škole košta oko 150 KM, kod uličnih prodavača isti možete naći za oko 70 KM i upravo zbog toga se veliki broj građana opredjeljuje za ovu drugu opciju. Mnogim uličnim prodavačima je ovo dodatna zarada koja im dobro dođe, ali kako kažu, nije dovoljna za preživljavanje.

Podsjećamo da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK prošle školske godine donijelo je Odluku o provođenju udžbeničke politike, odnosno opredijelilo se za politiku „jedan predmet, jedan udžbenik“. Obzirom na tu politiku, smanjen je obim udžbenika za osnovne i srednje škole. (A. K.)