Hrana u julu u BiH bila jeftinija za 0,4 posto nego u junu, a odjeća i obuća za 6,1 posto

FOTO: Web

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena u julu u prosjeku su bile niže za 0,1 posto u odnosu na junu, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Stanovanje i režijski troškovi u prosjeku su bili skuplji za 0,1 posto, za koliko su skuplji i zdravstvo, te restorani i hoteli, dok je prijevoz u prosjeku poskupio za 1,9, a rekreacija i kultura za jedan posto.

Hrana i bezalkoholna pića u julu su u prosjeku bili jeftiniji za 0,4 posto u odnosu na juni, odjeća i obuća za 6,1, a namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,2 posto.

Nivo cijena u julu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 1,9 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 2,3 posto, alkoholna pića i duhan za 1,8, stanovanje i režijski troškovi za 1,1, zdravstvo za 0,7, prijevoz za 9,7 posto, rekreacija i kultura za 0,8, obrazovanje za 0,2, restorani i hoteli za 0,5, te ostala dobra i usluge za 0,6 posto.

U julu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 10 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,7, te komunikacije za 0,4 posto.

 

klix.ba