Zeničanin Zdravko Cvjetković objavio knjigu „Svi naši zmajevi“ – deset godina sportske karikature i ilustracije

Poznati zenički ilustrator i karikaturista Zdravko Cvjetković objavio je knjigu „Svi naši zmajevi“ – deset godina sportske karikature i ilustracije. Riječ je o jedinstvenom izdanju crteža bh. sportista i sportašica od kojih su neki već predstavljani bh. javnosti putem društvenih mreža i izložbi.

Ideja da svoje karikature objavi u publikaciji „Svi naši zmajevi“ rodila se, kaže autor, početkom ove – druge pandemijske godine. Činjenica je i da je ova godina za Cvjetkovića mali jubilej – prvu sportsku karikaturu nacrtao je sada već davne 2011. godine. Narednu deceniju mu, prateći sportska dešavanja i rezultate naših najboljih sportaša i sportašica, nije falilo inspiracije.

„S obzirom na to da sam već radio izložbe ovih karikatura u pet bosanskohercegovačkih gradova i da su bile promovirane, neke od njih, putem društvenih mreža, odlučio sam se da u povodu 10. godišnjice rada na sportskim karikaturama uradim nešto ozbiljnije. Knjiga „Svi naši zmajevi“ predstavlja svojevrsnu monografiju mojih crteža posvećenih bh. sportu i sportašima, čije sam uspjehe, manje i veće, pomno pratio proteklih deset godina”, kaže nam Zdravko Cvjetković.

Nekoliko mjeseci pripreme za štampu i deset godina crtanja dalo je izvrstan rezultat.  Publikacija od skoro stotinu stranica u boji i tvrdom uvezu predstavlja sportske karikature uspješnih predstavnika i predstavnica bh. sporta.

mockups-design.com

Uz prateće tekstove ovdje se mogu vidjeti i karikature određenih sportskih radnika koji su na neki način obilježili jednu etapu bh. sporta. Upravo su i oni sportaši i sportašice podržali ovu publikaciju, a autor najavljuje promocije knjige u Zenici i drugim gradovima.

Inače Zdravko Cvjetković polaznik Zeničke škole stripa je nakon završene Akademije scenskih umjetnosti ostao živjeti u Sarajevu. I dalje se bavi karikaturom i grafičkim dizajnom, animiranim filmom i ilustracijama. Trenutno je zajedno sa suprugom Sabinom angažovan na nekoliko projekata firme Tropic. Između ostalog rade ilustracije i za poznate YouTube-re Filipa i Zagu. (A. H.)